piątek, 18 września 2020

Zapiekany pochrzyn z serem i ziarnami słonecznika

Pochrzyn lub inaczej yam, jam, chiński ziemniak, ignam to warzywo którego bulwy są jadalnym korzeniem wieloletnich pnączy występujących głównie na obszarach tropikalnych całego świata. 
Pochrzyn zawiera skrobię, sód, potas, węglowodany, witaminy A, D, B 6, B 12 oraz żelazo, wapń i magnez. 
Dawniej rosnący dziko ignam w krajach amerykańskich, szczególnie w Meksyku, wykorzystywano przy bólach jelitowych.
I mnie udało się zakupić to cudowne warzywo, a teraz polecam wszystkim.
U mnie w postaci zapiekanki.
Zapiekany pochrzyn.


Składniki:
  • 500 - 600 g obranego pochrzynu
  • 250 g startego sera żółtego - u mnie gouda
  • 20 g pestek słonecznika
  • 150 g śmietany 12 %
  • 2 małe jaja
  • oliwa czosnkowa do posmarowania dna
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie dania:
  • Pochrzyn obrałam ze skórki - łatwo się obiera i pokroiłam na plastry grubości 1 cm.
  • Gotowałam plastry pochrzynu w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedziłam.
  • Formę spryskałam oliwą czosnkową, ułożyłam na dnie plastry pochrzynu.
  • Jaja wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem, polałam plastry w foremce.
  • Na wierzchu posypałam startym serem.
  • Zapiekałam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra./dół.
  • Uprażyłam słonecznik na suchej patelni i posypałam upieczoną zapiekankę.
  • Zajadamy cieplutką.


Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Karkonosze woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger