czwartek, 17 września 2020

Risotto z buraczkami i fetą

Ponieważ risotto jest naszym ulubionym daniem przyrządzam je z czym się da, z tym co lubimy.
Dziś padło na buraczki, słodkie i pachnące.
Jak składniki wszystkie są przygotowane to zrobienie risotta zajmuje nie więcej jak 30 minut.
Polecam z buraczkami.
Buraczane risotto.


Składniki:

  • 2 upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • ok. 600 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml soku z buraków
  • 100 g ryżu arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 150 g sera feta
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie risotta:

  • Buraki pokroiłam w paski.
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Podgrzałem bulion - ma być ciągle prawie wrzący.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulę.
  • Teraz wsypałam ryż i chwilę smażyłam - jakąś minutę.
  • Wlałam na patelnię wino i mieszałam, czekałam aż wino odparuje.
  • Teraz wlałam sok z buraków i ponownie czekałam aż ryz wchłonie cały.
  • Ogień jest ciągle na dużej mocy.
  • Teraz wlewałam chochla po chochli bulion, ale następna wlewałam dopiero jak poprzednią wchłonął ryż.
  • I tak do końca bulionu a trawa to jakieś 20 - 25 minut.
  • Potem zdjęłam z ognia i dodałam masło, mieszałam aż się rozpuściło.
  • Dodałam pieprz i ewentualnie sól, wymieszałam.
  • Na koniec wrzuciłam pokrojone buraki, wymieszałam, nałożyłam na talerze i posypałam pokruszoną fetą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Jana Kasprowicza w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger