wtorek, 22 września 2020

Jajo zapiekane w bułce

Takie śniadanie, czy obiad, czy wczesna kolacja to idealny sposób na pyszne jedzenie.
Wybieramy ulubioną bułkę, wbijamy jajo i do piekarnika.
W międzyczasie robimy sobie herbatkę, czystek i pyszne jedzenie gotowe.
Zachęcam do wypróbowania.
Sadzone jajo w bułce.


Składniki:

  • 1 bułka z ziarnami na zakwasie lub inna ulubiona
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki bałkańskiej pasty pindzur
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki startego sera Mimolette
  • szczypiorek do posypania
  • pomidory do podania

Przygotowanie dania:

  • Bułkę przekroiłam wzdłuż na połowę.
  • Z każdej połówki wydrążyłam miąższ, można go dobrze ugnieść.
  • Wnętrze bułki posmarowałam pastą pindzur, posypałam serem i wbiłam do wgłębienia jajo.
  • Posoliłam je i oprószyłam pieprzem.
  • Ułożyłam połówki bułki na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Zapiekałam 10 - 15 minut.
  • Posypałam szczypiorem, podałam z pomidorami.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek Bolczów woj dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger