niedziela, 13 września 2020

Bruschetta z fasolą i czerwoną cebulą

Te pyszne kanapki rozgrzeją brzuchy i nakarmią je do syta a przy okazji odżywią organizm.
Możecie tutaj użyć fasoli białej, jak i czerwonej.
Skórka z cytryny robi tutaj cała robotę, podkręca smak fasoli i bruschetta jest przepyszna.
Kanapki z fasolą.


Składniki:

  • 160 g czerwonej fasoli z puszki
  • 6 kromek chleba żytniego razowego na zakwasie
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie bruschetty:

  • Kromki chleba skropiłam oliwą i podpiekłam na patelni, można podpiec w piekarniku.
  • Fasolę odcedziłam i przepłukałam na sicie.
  • Fasolę włożyłam do miski, dodałam pokrojoną w krążki cebulę, pokrojony w plastry czosnek, skórkę z cytryny i wlałam sok.
  • Dodałam także tymianek, sól i pieprz, wlałam oliwę, dokładnie wszystko wymieszałam i nałożyłam na grzanki.
  • Zajadamy od razu.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Przez dziurkę od klucza - zamek Trosky - Czechy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger