poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Pomidorowy rasam - tomato rasam - przysmak z Tamilnadu

Tamilnadu to jeden ze stanów w Indii, położony na południu kraju.
Tamilnadu zamieszkały jest przez Tamilów, stąd też pochodzi dziś mój przysmak.
To taka indyjska pomidorówka tylko bardzo aromatyczna.
Idealna z pomidorów letnich, zerwanych prosto z krzaka, pachnących słońcem.
Popróbujcie i piszcie jak Wam smakuje.
Tomato rasam.


Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • garść naci kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz mielony
  • pęczek majeranku świeżego
  • 1/2 szklanki makaronu ryżowego

Przygotowanie rasam:

  • Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w cząstki, odcięłam nasiona.
  • Pokroiłam je potem w drobną kostkę.
  • Kolendrę i majeranek posiekałam.
  • Na oleju podsmażyłam imbir, wlałam wodę i zagotowałam.
  • Przełożyłam zawartość patelni do garnka, dodałam posiekane pomidory i gotowałam aż pomidory całkiem się rozpadły.
  • Na małej patelce rozgrzałam 1 łyżeczkę oleju i podsmażyłam na nim ziarna gorczycy.
  • Jak ziarenka zaczęły podskakiwać, wlałam je do zupy, dodałam kmin, pieprz i ostrą paprykę, gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wsypałam zioła, wymieszałam.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
  • Podałam rasam z makaronem ryżowym, posypane natką kolendry i majerankiem.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger