sobota, 15 sierpnia 2020

Kotlety mielone grillowane z gruszką, rokpolem i orzechami włoskimi

Dziś grillujemy, mamy święto, niektórzy mają wolne, odpoczywamy a na grillu szybko i smacznie zrobimy obiad.
Połączenie gruszki, rokpola i mięsa to strzał w dziesiątkę.
Polecam taki obiad na lato.
Grillowane kotlety.


Składniki: 4 porcje

  • 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka dymki
  • skórka otarta z cytryny
  • 100 g sera rokpol
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie dania:

  • Mięso włożyłam do miski, dodałam do niego posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodałam także posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, posiekaną natkę pietruszki.
  • Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz jajo, sól i pieprz.
  • Z masy uformowałam 4 płaskie kotlety.
  • Gruszki, obrałam, przekroiłam na ósemki, podsmażyłam chwilę na maśle klarowanym, polałam miodem i smażyłam aż się skarmelizowały.
  • Dodałam na patelnię orzechy i przemieszałam delikatnie aby gruszki się nie rozpadły a orzechy pokryły masłem z miodem.
  • Ser pokroiłam w plastry.
  • Rozgrzałam grilla lub patelnię grillową, spryskałam ruszt olejem i ułożyłam na nim kotlety.
  • Grillowałam aż się zrumieniły z jednej strony, przełożyłam na drugą stronę i ułożyłam na tej upieczonej na wierzchu plastry sera.
  • Grillowałam jeszcze chwilę aby mięso doszło a ser zrobił się miękki.
  • Podałam z grzankami, sałatą, karmelizowanymi gruszkami i orzechami.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ciechocińska Aleja Sław 

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger