niedziela, 16 sierpnia 2020

Sałatka Gado - gado

Gado - gado, znane również jako lotek, to indonezyjska sałatka z lekko gotowanych, blanszowanych lub gotowanych na parze warzyw i jajek na twardo, gotowanych ziemniaków, smażonego tofu i tempeh oraz lontong, podawana z sosem z orzeszków ziemnych.
Tempeh to wyrób z soi a lantong to rodzaj prasowanego ryżu.
Mój przepis to kombinacja moich składników jako dodatku i podstawa według Jamiego Olivera.
Zachęcam gorąco do takich eksperymentów bo tutaj można dodać swoje ulubione warzywa i zajadać potem ulubioną sałatkę.
Indonezyjska sałatka.



Składniki: 4 porcje
Moje warzywa:
  • 5 ziemniaków
  • 4 jaja na twardo
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 4 liście kapusty czerwonej
  • 2 żółte pomidory
  • 10 koktajlowych czerwonych pomidorków
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 4 duże rzodkiewki
  • garść kiełków lucerny
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 marchewki
  • prażynki z krewetek
  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól morska
Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cukru palmowego
  • 120 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
  • 1 - 2 świeże czerwone chilli
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca

Przygotowanie sosu:
  • Cukier palmowy starłam na tarce, obrałam czosnek, posiekałam chili bez pestek, wycisnęłam sok z limonek.
  • Do misy malaksera włożyłam czosnek, chili, cukier palmowy, sos rybny, sos sojowy i pastę z tamaryndowca, zmiksowałam na gładki sos.
  • Jeśli jest za gęsty wystarczy dodać trochę wody.
  • Na koniec łyżką wmieszałam masło orzechowe.
  • Sos musi być wyraźnie kwaskowy.
Przygotowanie warzyw:
  • Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w łupinkach, odcedziłam, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w cząstki.
  • Kapusty pokroiłam w paseczki.
  • Ogórka umyłam i pokroiłam w paseczki.
  • Marchewki wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
  • Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.
  • Pomidory pokroiłam w cząstki, koktajlowe przekroiłam na połówki, rzodkiewki na ćwiartki.
  • Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju sezamowym ze wszystkich stron, posypałam solą morską.
Przygotowanie sałatki:
  • Na dnie miseczki rozprowadziłam łyżkę sosu i każdy układa sobie swoje ulubione warzywa.
  • Dodatkowo podałam sos w pojemniczku aby sobie polać warzywa już na talerzu po ich dobraniu oraz kiełki lucerny, listki kolendry oraz prażynki z krewetek.

Smacznego.
Przepis Jamie Oliver, moje dodatki.
"Podróże małe i duże"
Zamek Trosky w Czechach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger