sobota, 25 lipca 2020

Zupa neapolitańska

Ta szybka włoska zupa zachwyci każdego wielbiciela zup.
Jest kremowa, delikatna w smaku a zarazem bardzo wyrazista.
Można tutaj użyć swojego ulubionego makaronu, bo każdy pasuje.
Ja użyłam makaronu farfalle al nero de sepia który kolorystycznie pięknie współgra z jasną zupą.
Podstawowymi składnikami zupy neapolitańskiej jest śmietanka, żółty ser, makaron i żółtka, resztę można improwizować choć już niewiele zostało.
Można użyć tutaj bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu który został w niewielkiej ilości.
Włoska zupa z Neapolu.


Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 30 %
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 pełne łyżki parmezanu + do posypania
  • 4 żółtka
  • sól morska
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 200 g makaronu ferfalle al nero de seppia

Przygotowanie zupy:

  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim mąkę, rozprowadziłam szklanką śmietany.
  • Całość zalałam bulionem i mieszając trzepaczką doprowadziłam do wrzenia aby nie porobiły się grudki.
  • Do zupy wsypałam starty parmezan i mieszałam aż się rozpuścił.
  • Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
  • Żółtka wymieszałam ze szklanką śmietany i wlałam do zupy, podgrzewałam ale nie dopuściłam do wrzenia.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Posiekałam koperek.
  • Zupę podałam z makaronem, posypaną koperkiem i startym parmezanem.

Smacznego.
Przepis wg kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger