niedziela, 5 lipca 2020

Sałatka z ogórków po birmańsku

Przepis na sałatkę pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
Przepis na sałatkę pochodzi z kuchni Birmy dawniej zwaną też Burmą.
Ogórki są aromatycznie i smakują wybornie, idealne same lub jako dodatek do mięs.
Polecam do wypróbowania.
Sałatka z ogórków.


Składniki:

  • 4 duże świeże ogórki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • pieprz 
  • sól morska

Przygotowanie dania:

  • Ogórki obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki, wydrążyłam nasiona.
  • Zagotowałam wodę z 3 łyżkami octu, wrzuciłam ogórki, gotowałam 3 minuty, odcedziłam.
  • Ogórki dopiero teraz posoliłam.
  • Cebulę pokroiłam w plasterki i zrumieniłam ją na rozgrzanej oliwie.
  • Dodałam pokrojony w plasterki czosnek.
  • Potem wyjęłam cebulę z patelni a na nią wlałam łyżkę octu, dodałam cukier i pieprz, smażyłam aż cukier się rozpuścił.
  • Potem ponownie dodałam cebulę i ogórki wymieszałam i sałatka gotowa.

Smacznego.
Przepis kuchni birmańskiej.
"Podróże małe i duże"
Macedoński kociak

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger