wtorek, 7 lipca 2020

Jaglane placki szpinakowe z serem pleśniowym

Placki jaglane są wyśmienitym śniadaniem, obiadem czy kolacją.
Są mega zdrowe, pożywne i odchudzają.
Na blogu jest już kilka różnych placków jaglanych, wystarczy skorzystać z pomysłów, zachęcam.
A dziś placki szpinakowe, piękne, pożywne a dodatek sera pleśniowego, idealnie do nich pasuje.
Placki ze szpinakiem.


Składniki:
  • 14 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego mielonego
  • 12 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g liści szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków:
  • Umyłam i osuszyłam szpinak.
  • Obrałam czosnek.
  • Do misy malaksera dodałam ugotowaną kaszę jaglaną, jaja, listki szpinaku, sól, pieprz syczuański, sodę, czosnek i mąkę i zmiksowałam wszystko na gładką masę.
  • Można to zrobić zwykłym blenderem tzw. żyrafą.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje masy.
  • Smażyłam z obu stron ok. 2 minut.
  • Można też smażyć bez oleju jeśli macie patelnię z nieprzywierającym dnem.
  • Na talerzu posypałam pokruszonym serem pleśniowym.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Neum - Bośnia i Hercegowina

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger