piątek, 19 czerwca 2020

Chleb pszenny na zakwasie żytnim na mące mieszanej

Chleb pszenny ale na mące mieszanej bo użyłam tutaj trzech rodzajów mąki: pszenną T 650, pszenną graham T 1850 i orkiszową pełnoziarnistą.
W rezultacie upiekł się zdrowy, pyszny chleb o zwartym miękiszu, chrupiącej skórce, idealny.
Zajadałam go z miodem, taki kaprys.
Zachęceni do pieczenia? zapraszam.
Chleb pszenny na zakwasie.


Składniki: foremka 30 x 15 cm

  • 152 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 300 g wody
  • 12 g soli
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki lnu do posypania


Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki włożyłam do dużej miski oprócz siemienia, drożdże wkruszyłam, zarobiłam ciasto, dość luźne.
  • Pozwoliłam mu odpocząć 15 minut.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe.
  • Odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrastania na 4 - 5 godzin.
  • Ciasto urośnie prawie do wysokości foremki.
  • Wyrośnięte posypałam lnem.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 230 C spryskując wnętrze wodą.
  • Po 15 minutach otworzyłam drzwiczki aby parę wypuścić.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wodospad "Kamieńczyka" woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger