środa, 27 maja 2020

Wołowina w sherry

Przepis na ta przepyszną wołowinę pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Ole!"
Ten hiszpański przepis wykorzystuje sherry oraz wiele hiszpańskich ziół mających stworzyć prawdziwy smak Hiszpanii.
Danie jest dość ostre, mimo użycia wyłącznie świeżych ziół.
W daniu użyte jest sherry Oloroso lub słodkie sherry.
Wołowina po hiszpańsku.


Składniki:

  • ok. 1000 g wołowiny - miałam schabową
  • 8 łyżek sherry Oloroso lub słodkiego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 5 listków mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • kasza do podania
  • ogórek kiszony do podania

Przygotowanie dania:

  • Wołowinę pokroiłam na steki a potem w paski szerokości ok. 1 i 1/2 cm.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam wołowinę i gałązkę rozmarynu, smażyłam 5 minut.
  • Przyprawiłam solą i pieprzem, wlałam bulion i gotowałam 30 minut.
  • Potem dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek pokrojony w plastry, cebulę pokrojoną w kostkę, dusiłam do miękkości.
  • Na koniec dodałam sherry i gotowałam aż sos odparował.
  • Teraz dodałam posiekaną miętę i natkę pietruszki, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
  • Podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czeski Raj

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger