poniedziałek, 4 maja 2020

Pikantna duszona cukinia

Jak przyrządzić szybko i zdrowo obiad w ciepłe dni?
Już pędzę z pomocą, mnie zainspirowała Monika i dzielę się pomysłem z Wami.
Dzięki Monia za pomysł na pyszny obiad.
Tak przygotowana cukinia jest chrupiąca, aromatyczna - pachnie kuchnią Wschodu,  kremowa i szybko znika, polecam.
Podałam z fougasse, smakowała wyśmienicie.
Cukinia na pikantnie.


Składniki:

  • 1500 g cukinii ze skórką
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego majeranku
  • mięta do posypania


Przygotowanie dania:

  • Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w grube słupki tak 5 - 6 cm.
  • Do miski wsypałam wszystkie przyprawy, wrzuciłam pokrojoną cukinię i dłońmi natarłam każdy kawałek.
  • Na patelni rozgrzałam olej, przełożyłam cukinię, smażyłam pod przykryciem 3 - 4 minuty, aby cukinia puściła sok.
  • Teraz zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze ok. 10 minut aż cukinia stała się chrupiąca ale miękka.
  • Cukinia jest miękka gdy staje się szklista.
  • Podałam z czosnkowym sosem jogurtowym, posypane miętą.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Eustoma 

2 komentarze

  1. Uwielbiam cukinię! Zazwyczaj przygotowywałam ją w piekarniku. Chętnie wypróbuje Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pożałujesz, jest pyszna. Taka z piekarnika tez musi być pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger