środa, 8 kwietnia 2020

Żurek z kiełbasą

Kilka żurków już na blogu jest a dziś jeden z pyszniejszych jakie robiłam.
Idealny na wielkanocny stół, polecam gorąco.
U Was na stołach wielkanocnych jest żurek czy barszcz biały? a co wolicie?
Zapraszam na mój żurek.
Wielkanocny żurek.


Składniki:

  • 1000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
  • 2 nieduże laski wędzonej kiełbasy
  • 50 g wędzonego boczku
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 - 2 łyżki suszonego majeranku
  • kiełki rzeżuchy


Przygotowanie żurku:

  • Do garnka wlałam wodę z parzenia białej kiełbasy.
  • Pokroiłam w kostkę kiełbasę i boczek i wysmażyłam na patelni, dodałam do wody.
  • Gotowałam 5 minut.
  • Teraz wkruszyłam grzyby, dodałam ziele, liście laurowe i całe ząbki czosnku, gotowałam 15 minut.
  • Po tym czasie zaprawiłam żurek zakwasem, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie zagotowałam.
  • Na końcu dodałam sól, pieprz i majeranek.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kolegiata św. Marcina w Opatowie

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger