czwartek, 9 kwietnia 2020

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie piwnym

Idealne danie na stół wielkanocny ale nie tylko, zajadajcie taką kiełbaskę cały rok, jest pyszna.
Aromatyczna cebulka i przypieczona kiełbaska w piwie smakuje wybornie, polecam.
To klasyka i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa w piwie.


Składniki:
  • 8 surowych białych kiełbasek
  • 5 dużych cebul
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy - francuska i miodowa
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej 
  • sól morska 
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie kiełbasy:
  • Cebulę pokroiłam w krążki
  • i podsmażyłam na maśle.
  • Dusiłam na małym ogniu aż cebula zmiękła i zmieniła kolor.
  • Dodałam sól, pieprz, paprykę i majeranek, wymieszałam.
  • Wymieszałam miód z musztardą i 2 łyżeczki tej mikstury dodałam do cebuli, wymieszałam.
  • Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam cebulę, na niej kiełbaski, nakłute wykałaczką, polałam piwem do połowy naczynia.
  • Każdą z kiełbasek posmarowałam reszta mikstury z miodem.
  • Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Kiełbaski się ładnie zrumienią a sok który z nich wypłynie razem z piwem utworzą pyszny sos.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Szydłowca woj. mazowieckie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger