czwartek, 5 marca 2020

Ziemniaki z chorizo i kaparami

Bardzo aromatyczne ziemniaki, idealne jako samodzielne danie czy też jako dodatek do innych warzyw, mięs czy serów.
Koniecznie tutaj należy użyć papryki zielonej, to ona nadaje daniu tego charakterystycznego, lekko gorzkawego smaku.
Polecam gorąco.
Hiszpańskie ziemniaki z chorizo.


Składniki: 4 porcje

  • 800 g ziemniaków
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chorizo pikantnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz do smaku

Przygotowanie dania:

  • Ziemniaki jeśli duże należy pokroić na mniejsze cząstki, ja miałam maleńkie więc je wyszorowałam i ugotowałam w całości, odcedziłam i przestudziłam.
  • Paprykę oczyściłam i pokroiłam na paski.
  • Posiekałam cebulę i czosnek a chorizo pokroiłam na plasterki.
  • Na patelni wlałam oliwę, wrzuciłam chorizo, cebulę i czosnek i smażyłam przez 4 minuty.
  • Wrzuciłam paski papryki, smażyłam 5 minut i dodałam ziemniaki.
  • Podgrzewałam przez 3 - 4 minut, potem dodałam kapary, posiekaną natkę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger