środa, 4 marca 2020

Szybka paella z ciecierzycą i fasolką szparagową

Paella to danie z ryżu podobne do risotta, różnica między nimi polega na tym że bulion/wodę do risotta dodaje się partiami, do paelli natomiast wlewa się całą na raz i dusi pod przykryciem.
Jedno i drugie danie jest wyśmienite, risotto jednak wymaga obecności przy patelni, paella niekoniecznie.
Moja dzisiejsza paella jest dość nietypowa, dodałam do niej fasolkę szparagową i ciecierzycę ale dzięki temu ma głęboki, niepowtarzalny smak.
Zobaczcie również Hiszpańską paellę z małżami.
Zapraszam na paellę.


Składniki: 4 - 6 porcji

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1500 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu arborio
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 150 g mieszanki owoców morza
  • sól morska
  • szczypta nitek szafranu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • cząstki cytryny do podania


Przygotowanie paelli:

  • Obrałam czosnek, posiekałam.
  • Fasolkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
  • Paprykę pokroiłam w paski.
  • Odcedziłam z zalewy ciecierzycę, przepłukałam na sicie.
  • Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek - 30 sekund, dodałam paprykę, smażyłam 2 minuty.
  • Potem dodałam fasolkę, smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Teraz na patelnię lub paellerę wsypałam ryż, smażyłam aż się zeszklił, wlałam bulion, najpierw tak około 1200 ml, wymieszałam, nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam na maleńkim ogniu bez mieszania 15 - 20 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę, jeśli jest za suche dodać bulionu, dodałam przecier pomidorowy, szafran i kurkumę, posoliłam.
  • Zamieszałam a na wierzchu ułożyłam owoce morza i ciecierzycę, ponownie nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam znowu 10 minut.
  • Zdjęłam z ognia i pozwoliłam paelli dojść pod przykryciem 10 minut.
  • Podałam z cząstkami cytryny.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Krużganki na zamku w Sandomierzu woj. świętokrzyskie

2 komentarze

  1. Danie pięknie wygląda. W moim przypadku bez mieszanki owoców morza.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paella bez owoców morza to nie paella, tylko potrawka ale jak nie lubisz to też będzie pysznie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger