Pieczarki, pomidory suszone i śmietana tworzą kremowy, wyrazisty sos w którym wykąpał się usmażony łosoś.
Spróbujcie koniecznie.
Inspirowałam się przepisem Amber.
Łosoś w sosie śmietankowym.
Składniki:
- filet z łososia - 2 kawałki po 200 g
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 żółtej cebuli
 - 2 łyżki suszonych na słońcu pomidorów w oleju + olej
 - 4 duże pieczarki
 - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
 - 125 ml śmietanki 36%
 - 125 ml mleka
 - 100 ml bulionu warzywnego
 - 1 łyżka klarowanego masła
 - sól morska
 - świeżo mielony pieprz
 - 1 łyżka natki pietruszki
 
Do podania:
- małe ziemniaczki gotowane lub pieczone
 
Przygotowanie łososia:
- Filety z łososia oprószyłam solą i pieprzem od strony bez skóry.
 - Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam kawałki łososia, zaczynając od skóry po 2 minuty z każdej strony.
 - Zdjęłam łososia z patelni.
 - Posiekałam czosnek, cebulę i pokroiłam w plastry oczyszczone pieczarki i w paski pomidory z zalewy.
 - Na patelnię dolałam 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wrzuciłam czosnek, cebulę, obie papryki, suszone pomidory i pieczarki i smażyłam aż pieczarki lekko się zarumieniły.
 - Dodałam teraz bulion, śmietankę i mleko, zagotowałam i jeszcze gotowałam aż powstał gęsty sos.
 - Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem.
 - Na wierzchu ułożyłam łososia aby się podgrzał.
 - Podałam z gotowanymi małymi ziemniaczkami, posypane posiekaną natką pietruszki.
 
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
| Jezioro Ohrydzkie - Macedonia Północna | 
2 komentarze
wychląda zachwycająco! nic, tylko siadać do stołu :) ach...i te ziemniaczki ♥
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.