wtorek, 31 marca 2020

Kanapki z Mimolette

Ser Mimolette to ser podpuszczkowy długo dojrzewający, od 6 do nawet 24 miesięcy.
Ser Mimolette jest serem twardym i z wiekiem robi się coraz twardszy.
Aromat owocowy, w smaku również dominują owoce, orzechy i odrobina karmelu.
Taki ser na kanapkach to "niebo w gębie" jak mawiają i polecam go jeśli tylko go gdzieś dorwiecie.
U mnie dzisiaj na kanapkach.
Mimolette na kanapkach.


Składniki:
  • kromki pieczywa pełnoziarnistego lub żytniego białego na zakwasie
  • plastry sera Mimolette
  • jaja na twardo - połówka na kanapkę
  • plastry pomidorów
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • ulubiony keczup
Przygotowanie kanapek:

  • Kromki chleba opiekłam na suchej patelni.
  • Potem na każdej położyłam plaster sera i podgrzewałam aż lekko się rozpuścił.
  • Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i przekroiłam na połówki.
  • Jedna połówkę ułożyłam na serze, dodałam plaster pomidora, posypałam posiekaną dymką ze szczypiorem. 
  • Zrobiłam na jaju kleks keczupu.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Królewski zamek w Kole woj. wielkopolskie

4 komentarze

  1. Kanapki wyglądają bardzo apetycznie, Koło... uwielbiam, chodziłam tam do liceum :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że uda mi się dorwać ten ser. Nigdy go nie próbowałam, bardzo lubię testować takie kulinarne nowości. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger