poniedziałek, 30 marca 2020

Bezy z herbatą matcha

Małe, pyszne beziki ze zdrową herbatą matcha idealnie nadadzą się na rodzinne spotkania świąteczne, czy z przyjaciółmi podczas relacji sportowych czy pogawędek.
Polecam serdecznie.
Ponieważ sama herbata traci swój zielony kolor w połączeniu z białkami dlatego ja tutaj dodałam odrobinę zielonego barwnika.
Nie jest to jednak konieczne jak ktoś nie chce czy nielubi.
Zielone beziki.


Składniki:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 łyżki octu jabłkowego
  • odrobina barwnika zielonego - ja dałam na czubku noża barwnika w proszku
  • 1/2 łyżeczki herbaty matcha


Przygotowanie bezików:

  • Misę robota dokładnie umyłam i osuszyłam.
  • Ja dodatkowo przecieram ją spirytusem aby nie było na ściankach żadnych zanieczyszczeń.
  • Białka wlałam do misy robota i ubijałam na sztywną masę.
  • Jak białka przekształciły się już w pianę dodawałam po łyżce cukier.
  • Każdą następna łyżkę cukru dodawałam dopiero jak pierwsza się rozpuściła i tak do końca cukru.
  • Na koniec rozpuściłam herbatę matcha w occie i wlałam do piany, wymieszałam.
  • Teraz wsypałam skrobię kukurydzianą i ponownie wymieszałam łopatką.
  • Masę bezową przełożyłam do rękawa cukierniczego, nałożyłam tylkę.
  • Na blaszce ułożyłam papier do pieczenia i wyciskałam na niego małe beziki.
  • Suszyłam bezy w piekarniku nagrzanym do 120 C z termoobiegiem przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
  • Bezy z zewnątrz powinny być twarde a w środku lekko lejące.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wodospad "Kamieńczyka" w Szklarskiej Porębie woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger