niedziela, 23 lutego 2020

Szisz taouk - arabski kebab

Przepis na ten przysmak zaczerpnęłam z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie".
W przepisie jest mięso z udźców i piersi kurczaka, ja dałam tylko mięso z piersi kurczaka.
Wyszło znakomicie, mięso jest soczyste i aromatyczne, polecam gorąco.
Szisz taouk.


Składniki: 4 porcje
  • 4 piersi kurczaka
Marynata:
  • 6 - 8 ząbków czosnku
  • sok z 4 cytryn
  • garść świeżego tymianku - dałam 2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • kilka łyżek oliwy z oliwek - dałam 6 łyżek
  • sól morska grubomielona
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie dania:

  • Najpierw namoczyłam drewniane patyczki w zimnej wodzie, aby podczas grillowania się nie spaliły.
  • Przygotowałam marynatę.
  • Do pojemnika przecisnęłam czosnek, roztarłam go z solą, dodałam oliwę, sok z cytryny, pieprz cayenne, i tymianek wymieszałam.
  • Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do marynaty.
  • W marynacie powinny spędzić minimum 15 minut ale im dłużej w niej przebywają tym mięso jest bardziej kruche.
  • Potem wyjęłam mięso z marynaty, nadziałam na patyczki i grillowałam ze wszystkich stron na złoty kolor, smarując marynatą i obracając kebaby.
  • Podałam je z dipem z bobu, czosnku i tahini i podpieczoną tortillą.

Smacznego.
Przepis kuchni Orientu.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ohrydzkie - Macedonia - wpisane na listę UNESCO

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger