poniedziałek, 24 lutego 2020

Ryż z warzywami

Dziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona.
Danie jest pożywne i sycące, polecam.
Warzywa z ryżem.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 80 g fasolki szparagowej zielonej
  • 80 g fasolki szparagowej żółtej
  • 1 puszka czerwonej fasoli - 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pierz czarny
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie dania:

  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • Na dużej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i czosnek.
  • Teraz dodałam ryż i smażyłam go aż zrobił się szklisty.
  • Wlałam na patelnię bulion warzywny i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
  • Jak ryż się gotował pokroiłam paprykę na cząstki, fasolę z puszki przelałam na sicie zimną wodą i osączyłam, fasolkę szparagową rozmroziłam, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Po 10 minutach na patelnię dodałam wszystkie warzywa


  • i gotowałam do ich miękkości.
  • Jeśli masa stałaby się za sucha, wystarczy dodać bulionu lub wody i dalej gotować.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Podałam z listkami bazylii.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Październikowa kalina

2 komentarze

  1. Dorotko!
    Prawdziwe pyszności, mam wszystkie składniki więc zrobię w najbliższym czasie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger