poniedziałek, 10 lutego 2020

Racuchy jabłkowe na maślance

Dziś szybko, smacznie i pożywnie.
Te racuszki to śniadanie i deser w jednym.
Warto nasmażyć takich placków i rozdzielić do pudełek dla dzieci do szkoły i pozostałych domowników do pracy.
Spróbujcie koniecznie.
Jabłkowe placuchy.


Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej T 480
  • 1 spore jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie racuchów:

  • Wszystkie składniki: mąkę, maślankę, drożdże, jajo i sól wymieszałam dokładnie.
  • Jabłko pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do ciasta, ponownie wymieszałam.
  • Miskę z ciastem wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
  • Można to zrobić przed wyjściem do pracy a po przyjściu smażyć.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką nieduże porcje. 
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
  • Na koniec posypałam cukrem pudrem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kanał Limski - Chorwacja

2 komentarze

  1. U nas takie racuchy często wędrują do śniadaniówki właśnie - córka je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest super pomysł. Dzieci uwielbiają takie smakołyki a upieczone w domu mają zupełni inną wartość niż te najlepsze sklepowe.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger