środa, 19 lutego 2020

Mekice - bułgarskie pączki

Dziś kolejny, szybki przepis na pączki, które jutro można usmażyć na Tłusty Czwartek.
Raz do roku mała rozpusta nikomu nie zaszkodzi.
Najwyżej potem jakieś bieganie, sloow jogging i wrócimy do normy.
Mekici - mekice - Мекице понички - mekitza lub melista to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego.
Smaży się mekice na głębokim tłuszczu jak nasze pączki.
W oryginalnym cieście na mekici składnikiem płynnym jest tylko sam jogurt.
Resztę stanowią jaja, mąka, soda oczyszczona, woda, drożdże oraz sól.
Kształtem powinny przypominać nasze racuchy i być płaskie.
Moje mimo iż płaskie były przed smażeniem, rosły jak szalone i w rezultacie wyszły jak pączuchy.
Podaje się je w Bułgarii po usmażeniu z serem feta lub posypane cukrem pudrem i dżemem.
Jada się je przeważnie na śniadanie, na podwieczorek, zapewniam że też są znakomite.
Ja swój przepis zaczerpnęłam z książki Mirosławy Bernardes - Rusin "Kuchnie świata".
Bułgarskie pączki.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 3 jaja
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego - 250 ml
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 500 - 1000 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie pączków:
  • Jogurt lekko podgrzałam, dodałam drożdże, cukier, jaja, ocet, sól i skórkę z pomarańczy.
  • Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, ja robotem, można ręcznie, będzie trening przed jedzeniem pączków.
  • Nakryłam ciasto ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, do podwojenia objętości.
  • Kiedy ciasto wyrosło, wyjęłam je na blat, uformowałam wałek i pokroiłam na kawałki tak jak nasze kopytka.
  • Z każdego kawałka zrobiłam kulkę i mocno ją spłaszczyłam - jak placek.
  • Olej rozgrzałam do 180 C i wrzucałam placki na gorący.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy za szybko się nie zrumieniły a w środku nadal są płynne.
  • Usmażone pączki osączałam na ręczniku papierowym a po całkowitym wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
  • Pączki są puchate lecz bardziej zbite niż nasze, smakują wyśmienicie, najlepiej ciepłe.

Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa Warzelnia Soli w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger