wtorek, 25 lutego 2020

Lawasze - ormiańskie podpłomyki

Lawasze albo inaczej chlebek ormiański to bardzo popularny na całym Zakaukaziu chlebek.
Jedzą go w Turcji, Gruzji czy Azerbejdżanie.
Lawasze to znakomity dodatek do mięs, dipów, zup czy past.
Sam smakuje również wyśmienicie, spróbujecie go upiec?
W oryginale piecze się go w specjalnych piecach umieszczonych w ziemi i nazywa się je tonirami.
Ormiańskie chlebki.



Składniki: 4 chlebki
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650 + garść do podsypywania
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 

Przygotowanie chlebków:

  • Do miski wsypałam mąkę, powoli wlewałam ciepłą wodę i wyrobiłam ciasto.
  • Na koniec do ciasta dodałam olej z chili, wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformowałam w kulę, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na 20 - 30 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Kulę ciasta podzieliłam na cztery części, każdą część rozwałkowałam cienko.
  • Piekłam na blasze grillowej z obu stron aż się przyrumieniły.
  • Można piec je w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 5 - 6 minut.
  • Zajadałam z kotletami z łupin bobu, pyszota a innym razem z dipem z fasoli, tutaj pełna dowolność.

Smacznego.
Przepis kuchni ormiańskiej.
"Podróże małe i duże"
Hortensje

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger