sobota, 11 stycznia 2020

Ragoût z okrą i czerwonym ryżem

Ragoût w kuchni francuskiej to typ potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości kawałki i uduszonych w wywarze rybnym, warzywnym lub mięsnym, niekiedy w zagęszczonym zasmażką sosie, zwykle przyprawionych ziołami lub korzeniami.
U mnie dziś z okrą a podałam z czerwonym ryżem.
Okra na francuską nutę.


Składniki:
  • 250 g czerwonego suchego ryżu
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g okry
  • 150 g grzybów shitake
  • biała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • kiełki rzeżuchy do posypania
Przygotowanie dania:
  • Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
  • Paprykę pokroiłam w paski.
  • Okrę pokroiłam na kawałki, a grzyby shitake w ćwiartki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę i czosnek, chwilę.
  • Potem dodałam paprykę i okrę, smażyłam 3 minuty.
  • Teraz wlałam sos ostrygowy i sojowy oraz białe wino i dusiłam 10 minut.
  • Ryż ugotowałam w dużej ilości osolonej wody, odcedziłam.
  • Podałam ragoût z ryżem, posypałam kiełkami rzeżuchy.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabudowania robotnicze w Marzeninie woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger