niedziela, 19 stycznia 2020

Racuchy mięsno - serowe

Przepis pochodzi z kuchni kresów wschodnich.
Kuchnia kresów wschodnich, dzięki migracji powojennej i przesiedleniom opanowała prawie cały kraj. 
Jej wpływy są widoczne w każdym niemal regionie. 
Takie dania jak te powstawały przeważnie wtedy kiedy z dni poprzednich coś zostawało, resztki mięsa gotowanego, kawałki kiełbasy czy mięsa mielonego.
Spróbujcie zrobić i sprawdźcie jakie one są pyszne.
Mięsno - serowe placki.


Składniki:
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 100 g chorizo
  • 1 szalotka
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania:
  • Do miski wlałam kefir, ser starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do miski.
  • Dodałam także sól, cukier i sodę, wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i wyrobiłam ciasto.
  • Chorizo drobno pokroiłam w kostkę, połączyłam z drobno pokrojoną szalotką, wymieszałam.
  • Ciasto cienko rozwałkowałam i nakładałam porcje farszu
  • na ciasto zostawiając odstępy.
  • Nakryłam drugim kawałkiem ciasta i wykrawałam małe kółka, docisnęłam brzegi.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z groszkiem cukrowym z wody.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger