środa, 29 stycznia 2020

Placki z cukinii, marchewki z serkiem topionym

Te delikatne placki znalazłam na blogu u Moniki, polecam je gorąco.
Placki są kremowe, puszyste i bardzo delikatne.
Ja podałam z pastą z łososia, znakomicie będą także smakować z kremowym serkiem czy inną pastą.
Placki śniadaniowe.


Składniki:
  • 2 - 3 młode małe cukinie
  • 2 - 3 nieduże marchewki
  • 1 kostka serka topionego - u mnie 100 g tylżycki
  • 2 łyżki posiekanych ziół : natka pietruszki i szczypiorek
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • pasta łososiowa do podania
Przygotowanie placków:
  • Na tarce o grubych oczkach starłam cukinię wraz ze skórką.
  • Cukinię lekko posoliłam i wyciskałam dłonią aż puściła sok, potem go odcisnęłam a cukinię włożyłam do miski,
  • Do miski starłam po obraniu marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
  • Do miski dodałam natkę i szczypiorek oraz serek topiony.
  • Wymieszałam wszystko aby powstała kremowa masa.
  • Teraz dodałam jajo, mąkę i bułkę tartą, ponownie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam curry, sól i pierz, wymieszałam.
  • Smażyłam na oleju, nakładając porcje masy i lekko ją spłaszczając, z obu stron na  złoty kolor.
  • Podałam z pastą łososiową.
Smacznego.
Przepis - Monika
"Podróże małe i duże"
Spacerując uliczkami Zduńskiej Woli woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger