czwartek, 30 stycznia 2020

Drożdżowe naleśniki lwowskie

Ponad 100 letni przepis wyśmienitej kuchni lwowskiej. 
Ten przepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych.
Pulchne, miękkie, delikatne naleśniki drożdżowe z dżemem wiśniowym i morelowym to idealny deser, pyszny obiad czy śniadanie.
Naleśniki drożdżowe.




Składniki:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 750 ml mleka
  • 30 g masła
  • sól morska
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • dżem morelowy
  • dżem wiśniowy
  • kandyzowana mieszanka egzotyczna - mój dodatek
  • 100 g masła do smażenia
  • 1 puszka mandarynek
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej


Przygotowanie naleśników:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam szczyptę soli, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier.
  • Jaja wymieszałam z mlekiem i dodałam do mąki, dodałam także skórkę otartą z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszałam.
  • Miskę z ciastem odstawiłam na 2 godziny.
  • Na patelni rozgrzewałam po kawałeczku masła i nakładałam porcję wyrośniętego ciasta.
  • Smażyłam naleśniki z obu stron.
  • Naleśniki na patelni rosną jak szalone.

  • Potem układałam naleśniki w tortownicy jeden na drugim smarując je dżemami na zmianę i posypując owocami kandyzowanymi.
  • Jak wszystkie naleśniki spoczęły w tortownicy, nakryłam ja folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podgrzewałam 15 - 20 minut.
  • Po wyjęciu udekorowałam borówkami i osączonymi mandarynkami z puszki.



Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger