niedziela, 22 grudnia 2019

Schab idealny z ziołami

Ten schab to petarda, soczysty, aromatyczny, delikatny, idealny.
Polecam na świąteczny obiad, biesiadnicy będą zachwyceni.
Macie swoje ulubione mięsa na świąteczny stół? podrzucie pomysły.
Idealny schab.


Składniki:

  • 1500 - 2000 g schabu wieprzowego
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • zioła - u mnie suszony: tymianek, majeranek i rozmaryn po łyżeczce
  • 2 - 3 łyżki oleju


Przygotowanie schabu:

  • Czosnek obrałam i rozgniotłam razem z solą.
  • Dodałam do pasty posiekane zioła, świeżo mielony czarny pieprz oraz olej.
  • Tą mieszanką natarłam mięso, ułożyłam je w naczyniu do pieczenia.
  • Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Potem temperaturę zmniejszyłam do 150 C i piekłam kolejne 40 minut.
  • Po tym czasie mięso wyjęłam z piekarnika, owinęłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut.
  • Po tym czasie soczyste mięso gotowe do konsumpcji.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu - Dzikowie woj. podkarpackie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger