wtorek, 3 grudnia 2019

Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. 
Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. 
Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita.
Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem.
Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam.
Focaccia z pomidorami.



Składniki:
  • 260 g mąki pszennej T "00"
  • 130 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • 18 - 20 sztuk suszonych pomidorów z zalewy

Przygotowanie focacci:
  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Do misy robota wsypałam mąkę i sól, wymieszałam.
  • Potem dodałam wodę z drożdżami i mieszałam do połączenia składników.
  • Odstawiłam ciasto na 5 minut a potem wyrabiałam przy pomocy mieszadła hakowego 8 minut.
  • Można oczywiście wyrabiać ręcznie.
  • Z ciasta uformowałam kulę, włożyłam do natłuszczonej oliwą miski,
  • przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około 60 minut.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam jeszcze raz.
  • Na blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyłam papier do pieczenia i rozciągnęłam na nim ciasto.
  • Palcami porobiłam wgłębienia, powciskałam w nie pomidory, posmarowałam oliwą i posypałam igiełkami rozmarynu.
  • Piekłam focaccię w piekarniku nagrzanym do 210 C z termoobiegiem przez 20 minut.
  • Po upieczeniu jeszcze gorącą polałam olejem z zalewy pomidorów.
  • Zajadamy od razu ale jak ostygnie też jest super.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie rzeka Drzewiczka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger