sobota, 23 listopada 2019

Żółta szakszuka

Ależ to było pyszne śniadanie, naprawdę dawno takiej pyszności nie jedliśmy.
Zakupiłam żółte pomidory w puszce, są na półkach sklepowych wielu sklepów.
Potem tylko dobrałam dodatki w postaci czarnych oliwek i roszponki a danie wygląda i smakuje obłędnie, spróbujcie koniecznie.
Szakszuka z żółtymi pomidorami.


Składniki:

  • 1 puszka żółtych pomidorów - 400 g
  • 1 puszka czerwonej fasoli - 425 g - miałam Bonduelle
  • 10 - 15 czarnych oliwek
  • garść listków roszponki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól różowa himalajska
  • pierz cytrynowy
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 4 jaja
  • 1 cm pasty harissa
  • olej do smażenia


Przygotowanie szakszuki:

  • Cebulę i czosnek drobno pokroiłam i podsmażyłam na oleju.
  • Potem wlałam pomidory i czekałam aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam osączoną fasolkę, przyprawę do gyrosa, oliwki i gotowałam 2 minuty.
  • Wcisnęłam pastę harissa, wymieszałam.
  • Teraz danie na patelni wyrównałam i zrobiłam 4 dołki w które wbiłam jaja.
  • Gotowałam jeszcze kilka minut aż białka jaj się ścięły a żółtka były płynne.
  • Powciskałam w szakszukę wcześniej umyte i osączone listki roszponki, danie gotowe.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger