niedziela, 24 listopada 2019

Batbout - marokański chlebek z patelni

Takie chlebki w oryginale powinno robić się z semoliną, jednak mnie się skończyła i jako zamiennika użyłam kaszy manny, wyszło znakomicie.
Takie chlebki z patelni to szybkie i proste śniadanie, szybki i przepyszny obiad, lub jako dodatek do dań.
Polecam do wypróbowania.
Chlebki z patelni z Maroka.


Składniki: 10 sztuk

  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 100 g kaszy manny
  • 7 g suchych drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru


Przygotowanie chlebków:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, drożdże, kaszę mannę, sól i cukier, wymieszałam mieszadłem hakowym.
  • Jeśli macie drożdże świeże rozpuście je w wodzie.
  • Potem wlałam wodę i olej, wyrobiłam gładkie ciasto, jeśli klei się do rąk podsypcie mąką.
  • Ciasto wyjęłam na blat i podzieliłam na 10 równych części, z każdej uformowałam kulkę, ułożyłam je na omączonym blacie i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie każdą kulkę spłaszczyłam i nakłułam widelcem.
  • Zostawiłam pod przykryciem.
  • Blachę do pieczenia lub patelnię rozgrzałam i piekłam chlebki najpierw od strony z nakłuciami.
  • Smażyłam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej blasze.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger