środa, 20 listopada 2019

Twarogowa babka z karobem

To bardzo fajne i smakowite ciasto robi się bardzo szybko.
Smakuje idealnie do kawy czy herbaty lub szklanki czystka, polecam serdecznie.
Jako drugie śniadanie też będzie znakomite.
Jest wilgotne i znika szybko.
Babka z twarogiem i karobem.



Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki karobu
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie babki:
  • Zmiksowałam twaróg w malakserze, można zmielić lub dać z wiaderka.
  • Najpierw zmiksowałam miękkie masło z ksylitolem na gładką, puszysta masę.
  • Potem dodawałam po jednym jaju, ciągle miksując.
  • Dodałam do masy po łyżce zmiksowany twaróg, wymieszałam dokładnie.
  • Na koniec dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie zmiksowałam.
  • Wsypałam skórkę pomarańczową, wymieszałam.
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Na dno wlałam 1/3 ciasta, posypałam obficie karobem - można też użyć kakao.
  • Potem na warstwę karobu znowu 1/3 ciasta, znowu karob i reszta ciasta.
  • Piekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół 20 minut, wyjęłam foremkę z piekarnika i nożem przecięłam wzdłuż w dwóch miejscach wkładając nóż prawie do dna.
  • Wsadziłam formę do piekarnika ponownie i piekłam kolejne 20 - 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjęłam, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pomnik Jerzego Waldorfa w Ciechocinku

4 komentarze

  1. Fajny przepis...zaraz go zrobię, tylko nie rozumiem po jakim czasie wyjąć foremkę i ponacinac wzdluz w dwoch miejscach....

    Piekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół, wyjęłam foremkę z piekarnika i nożem przecięłam wzdłuż w dwóch miejscach wkładając nóż prawie do dna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam babkę w piekarniku......20 minut i wyjęłam z piekarnika.....tak miało być, dzięki za czujność i powodzenia w pieczeniu.

      Usuń
  2. Przypomina wypieki z mojego dzieciństwa, uwielbiam ciasto drożdżowe, chyba dzięki temu wpisowi skuszę się i przygotuję w najbliższą sobotę :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger