piątek, 15 listopada 2019

Placuszki jogurtowe - racuchy z jogurtem

Dziś na śniadanie pyszne danie czyli placuszki jogurtowe vel jogurtowe racuchy.
Idealne śniadanie, idealny posiłek do szkoły czy pracy.
Podałam z dżemem wiśniowym i brzoskwiniowym.
Wy podajcie Wasze ulubione dodatki.
Placuszki jogurtowe z dżemem.


Składniki:

  • 2 jaja
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia
Do podania:
  • dżem wiśniowy
  • dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie racuchów:

  • Do miski wlałam jogurt, dodałam jaja, wymieszałam.
  • Teraz dodałam sodę, proszek do pieczenia, ksylitol i mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju nakładając porcje masy.
  • Racuchy smażyłam z obu stron na złoty kolor, potem osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam z dżemem wiśniowym i brzoskwiniowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger