wtorek, 29 października 2019

Orkiszowy bochen na zakwasie pszennym z ziarnami

Dziś przedstawiam pyszny bochen chleba, który będzie idealnie nadawał się na kanapki, zdrowe i pyszne.
Ja zawsze zajadam go z masłem, a jeszcze ciepły - czyt. niedozwolony - smakuje wybornie.
Nie jest trudny w wykonaniu i polecam gorąco.
Pyszny bochen chleba na zakwasie.


Składniki: 2 bochenki 26 x 12 formy
Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g wody
  • 2 łyżki zakwasu pszennego

Chleb właściwy:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • cały zaczyn jw.
  • 400 g mąki pszennej graham T 1850
  • 20 g soli
  • 1/2 szklanki pestek dyni + do posypania
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 800 ml wody


Przygotowanie zaczynu:

  • Zakwas pszenny wymieszałam w misce z wodą, dodałam mąkę, ponownie wymieszałam.
  • Miskę przykryłam folia spożywczą i pozostawiłam na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia.

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, dodałam cały zaczyn i sól i wymieszałam dokładnie.
  • Dodałam teraz obie mąki i ziarna i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
  • Na wierzchu posypałam pestkami dyni.
  • Foremki przełożyłam do toreb foliowych, zawiązałam i na blacie kuchennym zostawiłam do wyrośnięcia na całą noc.
  • Chleby wyrosną do wysokości foremek.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
  • Naprawdę trzeba się mocno opierać aby nie pokroić go gorącego, pachnie w całym domu.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu woj. podkarpackie

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.