sobota, 28 września 2019

Zupa pomidorowa z jabłkami

Ta zupa zauroczyła mnie smakiem, aromatem i konsystencją.
Nie za ostra, nie za słodka, nie grudkowata a po prostu kremowa, pyszna i aromatyczna.
Polecam gorąco.
Pomidorówka z jabłkami.

Składniki:
  • 1 pęczek włoszczyzny: 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler
  • 1 spora porcja rosołowa drobiowa
  • 300 g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 winne jabłka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1000 ml wody
Przygotowanie zupy:
  • Obrałam, umyłam włoszczyznę, włożyłam do garnka.
  • Dodałam umyte mięso drobiowe, zalałam zimną wodą, dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, kulki kolendry.
  • Gotowałam aż warzywa zrobiły się miękkie.
  • Odcedziłam warzywa i mięso od wywaru.
  • Pomidory, cebulę, jabłka i paprykę pokroiłam w kostkę ze skórką.
  • W dużym garnku stopiłam masło i podsmażyłam na nim warzywa i jabłka.
  • Dusiłam pod przykryciem 20 minut , jeszcze bez bulionu.
  • Dodałam pokrojoną na kawałki marchew i wlałam bulion.
  • Zmiksowałam całość na kremową masę.
  • Teraz dolałam bulion, wymieszaną z małą ilością wody mąkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso obrałam z kości.
  • Na talerz wlałam zupę, wrzuciłam mięso i udekorowałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie

2 komentarze

  1. Nareszcie zupa dla mnie. Jest bez śmietany.
    Jabłka i angielskie ziele, to dla mnie coś nowego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger