poniedziałek, 9 września 2019

Trójkąty ze szpinakiem i łososiem z Grecji

Polecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego.
Ci bardziej leniwi w kuchni też będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne.
Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia.
Pierożki po grecku.



Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 150 g serka śmietankowego
  • 50 g wędzonego łososia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • jajo + 1 łyżka wody do posmarowania
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • olej do smażenia


Przygotowanie pierożków:

  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju.
  • Dodałam umyte i osuszone liście szpinaku, smażyłam aż zwiędły a potem odparowałam aby nie były wodniste.
  • Doprawiłam solą i pieprzem a po zdjęciu z ognia wymieszałam z serkiem śmietankowym.
  • Łososia porwałam na kawałki.
  • Ciasto francuskie rozwinęłam, pokroiłam na kwadraty, posmarowałam brzegi każdego kwadratu rozbełtanym jajem z wodą.
  • Na każdy kawałek ciasta nałożyłam porcję szpinaku, ułożyłam łososia i zlepiłam brzegi zaciskając lekko.
  • Ułożyłam trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam jajem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.
  • Zajadaliśmy gorące, pycha.


Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Zadzim - zespół parkowo - dworski woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger