poniedziałek, 23 września 2019

Smażone pierogi z kapustą z Meksyku

Pierogi z Meksyku smażone są na głębokim tłuszczu i najlepiej podawać je od razu, jak są gorące.
Wtedy mają chrupiącą skórkę i są znakomite, potem też są pyszne ale skórka już nie jest chrupiąca.
Takie pierogi łatwo się przygotowuje, można smażyć we frytownicy lub w głębokiej patelni.
Polecam gorąco.
Pierogi z Meksyku.


Składniki: 4 porcje
Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju 

Nadzienie:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • ok. 300 g kiszonej kapusty
  • ok. 300 g białej kapusty
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • sól morska
  • pieprz czarny

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia
  • czatnej z mango


Przygotowanie nadzienia:

  • Grzyby zalałam wrzącą wodą i zostawiłam do wystygnięcia.
  • Potem grzyby ugotowałam do miękkości.
  • Odcedziłam i posiekałam.
  • Kapustę kiszoną posiekałam, ugotowałam w 1/3 szklanki wody.
  • Kapustę białą posiekałam i ugotowałam w 1/3 szklanki wody, posoliłam.
  • Posiekałam cebule i podsmażyłam je na rozgrzanym oleju, dodałam obie posiekane kapusty, posiekane grzyby i smażyłam aż cała woda odparowała.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, pozostawiłam do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta:

  • Do misy wsypałam mąkę, dodałam jaja, żółtka, śmietanę i olej, wymieszałam i wlewałam wodę,  zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Ciasto ma być miękkie i plastyczne.

Przygotowanie pierogów:

  • Ciasto podzieliłam na 4 części i 3 nakryłam miską aby nie wyschło a jedno rozwałkowałam na cienki placek.
  • Wykrawałam szklanką kółka, nakładałam farsz i zlepiałam tworząc falbankę.
  • I tak dopóki nie skończyło się ciasto.
  • Pierogi smażyłam w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.


  • Odcedzałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z czatnejem z mango.


Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Piękny ten pałac. Nie wiedziałem że są jakiekolwiek pałace w Polsce oprócz Warszawy i kilku innych miejsc. Pierogi i pałac hehe no ciekawe połączenie :) Dzięki za przepis, zawsze to coś innego niż tradycyjne pierogi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to niewiele wiesz o Polsce. Usiana jest mnóstwem pięknych i zaniedbanych pałaców, dworów, zamków, wystarczy się rozejrzeć. A co w pałacu pierogów się nie podaje? Przepis mega więc się nada.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger