wtorek, 24 września 2019

Kolorowy makaron z sosem brokułowo - kapuścianym

Danie bardzo widowiskowe, oczy same jedzą a do tego aromatyczne i smakowite.
Polecam na obiad lub wczesną kolację.
Zasmakuje każdemu, małemu i dużemu.
Zapraszam na wspaniały obiad.
Makaron w sosie brokułowo - kapuścianym.


Składniki:

  • 250 g makaronu Fischietti 6 Sapori z dodatkiem czarnej marchwi, buraka, szpinaku, papryczki chili i kurkumy

Sos:

  • 1/2 niedużego brokuła
  • 4 - 6 gałązek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 kapusta chińska pac choi
  • 1/2 orzechów nerkowca
  • 50 g parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • biały pieprz

Dodatkowo:

  • pomidory koktajlowe żółte
  • garść kiełków pikantnych


Przygotowanie sosu:

  • Brokuła podzieliłam na różyczki, głąba pokroiłam w kostkę.
  • Cebulę drobno pokroiłam tak samo jak i kapustę.
  • Posiekałam natkę pietruszki razem z łodyżkami.
  • Orzechy nerkowca moczyłam w wodzie około 2 godzin, odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę, potem dodałam brokuła i kapustę, dusiłam do miękkości.
  • Potem przełożyłam wszystko do blendera, dodałam osączone nerkowce, starty żółty ser, zmiksowałam całość na gładki sos.
  • Jeśli jest za gęsty można dodać wody.
  • Na koniec wcisnęłam czosnek, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
  • Na talerzu ułożyłam makaron, porcje sosu, posypałam kiełkami pikantnymi i udekorowałam połówkami pomidorków.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stara gorzelnia w Rytwianach woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger