piątek, 20 września 2019

Jaglane placki z kukurydzą

Jaglane placki często goszczą na naszym stole, są nie tylko zdrowe, nie tylko dbają o naszą przemianę materii ale są po prostu pyszne.
Tutaj podane na wytrawnie są idealne na obiad w domu czy w pracy, polecam.
Podałam je ze szpinakiem z czosnkiem i serem kremowym oraz z awokado z sokiem z cytryny.
Placki z kukurydzą z kaszy jaglanej.


Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 8 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Do podania: 

  • awokado z sokiem z cytryny
  • szpinak smażony z czosnkiem i serkiem śmietankowym
  • kiełki rzodkiewki 


Przygotowanie placków:

  • Ugotowaną kaszę jaglaną włożyłam do misy malaksera, dodałam mąkę ziemniaczaną, jaja, sól, pieprz, kurkumę i zmiksowałam całość na gładkie ciasto.
  • Dodałam do ciasta osączoną kukurydzę i wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z awokado rozgniecionym z solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami rzodkiewki a także ze szpinakiem smażonym z czosnkiem z dodatkiem serka śmietankowego.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger