piątek, 6 września 2019

Gorący mix grzybowy z bobem i tortellini

Dziś mistrzowski talerz do zjedzenia.
Pachnie obłędnie, jest smakowity, pożywny, szybki do zrobienia, idealny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Mix z grzybami, bobem i pierożkami tortellini.


Składniki:

  • 400 g pierożków tortellini z mięsem
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g bobu - może być mrożony
  • 3 - 4 kapelusze grzybów suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki listków świeżego oregano
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny 
  • kiełki pikantne i pszeniczne do podania


Przygotowanie dania:

  • Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Bób mrożony blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty.
  • Pokroiłam pieczarki w plastry.
  • Pierożki tortellini gotowałam w osolonej wodzie zgodnie z zalecaniami na opakowaniu.
  • Posiekałam szalotkę i czosnek.
  • Namoczone grzyby odcedziłam i pokroiłam w paski.
  • Boczek pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek.
  • Teraz dodałam boczek i chwilę smażyłam aż się lekko zrumienił.
  • Dodałam jeszcze grzyby, smażyłam kolejne 5 minut.
  • Podlałam wodą z moczenia grzybów, gotowałam dodając bób, sól i pieprz.
  • Na sam koniec wrzuciłam pierożki, podgrzałam.
  • Na talerzu posypałam kiełkami, oregano i natką.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Taki tam zachód słońca

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger