niedziela, 11 sierpnia 2019

Zupa pomidorowo - groszkowa

Dziś szybko i pożywnie, będzie smakowało wszystkim wielbicielom pomidorówki i groszkowego kremu również.
Zupę robi się szybko i szybko znika z talerzy ale jest naprawdę smakowita.
Zachęcam do wypróbowania.
Pomidorowo - groszkowa zupa krem.


Składniki:

  • 300 g pure z groszku zielonego
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 100 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy do podania
  • plastry chorizo do podania
  • natka pietruszki do posypania


Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam passatę, dodałam pure z groszku, wymieszałam, zagotowałam.
  • Teraz wcisnęłam przez praskę czosnek, dodałam sól, suszone pomidory, pieprz i cukier, gotowałam 5 minut.
  • Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
  • Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
  • Wlałam zupę na talerze, podałam z czipsami z chorizo i soczewicą, posypałam natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skansen "Łęczycka Zagroda Chłopska" wiatrak

2 komentarze

  1. Zaciekawił mnie smak zupy z chorizo. Kupuję zawsze jedno małe opakowanie w Lidlu gdy jest dzień hiszpański. Przywołujemy nią wtedy wspomnienia z tego wspaniałego kraju. Moje zupy z pewnych względów są bez śmietany. Jednak taka zupa pomidorowa/groszkowa zagości na naszym stole. Pomidorów u mnie sporo, pyszne przesiąknięte słońcem, groszek zielony (trzecia partia)też jest.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger