środa, 14 sierpnia 2019

Szakszuka polsko - hiszpańska z kapustą kiszoną i chorizo

Jak już wszyscy chyba wiedzą Shakshouka - czytaj: szakszuka, to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej.
Samo słowo oznacza “bałagan”.
W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie.
Idealne, syte weekendowe śniadanie.
U mnie w wersji polsko - hiszpańskiej, zapraszam gorąco bo jest naprawdę przepyszna, sycąca, aromatyczna, idealna.
Polsko - hiszpańskie śniadanie z jajem.




Składniki: 4 porcje
  • 1 cienka laska kiełbasy chorizo
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 4 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mała puszka - 80 g ciecierzycy - miałam Bonduelle
  • 1 długa biała papryka
Przygotowanie szakszuki:
  • Kiełbasę pokroiłam w plastry, kapustę poszatkowałam drobno, paprykę pokroiłam w paski.
  • Pokroiłam drobno dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam dymkę, dodałam kiełbasę i smażyłam minutę.
  • Teraz na patelnię włożyłam kapustę kiszoną, paski papryki i smażyłam 5 minut, ciągle mieszając.
  • Wlałam sok z pomidorów, posoliłam, oprószyłam pieprzem i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Wsypałam odcedzoną ciecierzycę, wymieszałam.
  • Zdjęłam patelnię z ognia, zrobiłam w warzywach 4 dołki i wbiłam do nich jaja, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Postawiłam ponownie na ogniu, nakryłam pokrywka i gotowałam aż jaja się ścięły.
  • Posypałam szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis inspirowany kuchnią arabską.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Polsce

1 komentarze

  1. Tą kapustą mnie zadziwiłaś. Ciekawa jestem smaku takiej szakszuki :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger