Moja ukochana hiszpańska kiełbasa chorizo i ulubione strączki: groszek zielony i ciecierzyca w jednym daniu.
Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, polecam na obiad lub śniadanie.
Chorizo i ciecierzyca - omlet śniadaniowy.
Składniki:
- 2 jaja
 - 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżki oleju
 - masło klarowane do smażenia - 2 łyżki
 - 2 - 3 łyżki zielonego groszku
 - 2 - 3 łyżki ciecierzycy
 - 50 g cienkiego chorizo
 - garść kiełków rzodkiewki
 
Przygotowanie omletu:
- Jaja roztrzepałam z jogurtem, dodałam proszek do pieczenia, mąkę, olej i wymieszałam dokładnie aby nie było grudek.
 - Kiełbasę chorizo pokroiłam w cienkie plasterki.
 - Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wylałam masę jajeczną i smażyłam minutę.
 - Teraz na omlecie ułożyłam plastry kiełbasy, posypałam groszkiem i ciecierzycą.
 - Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu aż omlet się cały ściął.
 - Na talerzu posypałam kiełkami rzodkiewki.
 
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
![]()  | 
| Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie | 

0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.