czwartek, 29 sierpnia 2019

Omlet z chorizo i strączkami

Szybki i pyszny obiad dziś na stole podano.
Moja ukochana hiszpańska kiełbasa chorizo i ulubione strączki: groszek zielony i ciecierzyca w jednym daniu.
Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, polecam na obiad lub śniadanie.
Chorizo i ciecierzyca - omlet śniadaniowy.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki oleju
  • masło klarowane do smażenia - 2 łyżki
  • 2 - 3 łyżki zielonego groszku
  • 2 - 3 łyżki ciecierzycy
  • 50 g cienkiego chorizo
  • garść kiełków rzodkiewki



Przygotowanie omletu:

  • Jaja roztrzepałam z jogurtem, dodałam proszek do pieczenia, mąkę, olej i wymieszałam dokładnie aby nie było grudek.
  • Kiełbasę chorizo pokroiłam w cienkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wylałam masę jajeczną i smażyłam minutę.
  • Teraz na omlecie ułożyłam plastry kiełbasy, posypałam groszkiem i ciecierzycą.
  • Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu aż omlet się cały ściął.
  • Na talerzu posypałam kiełkami rzodkiewki.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger