poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Fuszer - ziemniaki kresowej biedoty

Znalazłam przepis na to cudo W książce kucharskiej Bynia.
Tak przyrządzone ziemniaki smakują trochę podobnie do moich prażoków, jednak inaczej się je robi.
Fuszer - bardzo sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej.
Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. 
Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. 
Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami.
Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję.
Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam do wypróbowania dania.
Fuszer - danie ziemniaczane z kresów.


Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • 100 g kiełbasy krakowskiej

Przygotowanie dania:
  • Pokroiłam w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę.
  • Na patelni podsmażyłam boczek a jak wytopił się tłuszcz dodałam kiełbasę i na koniec cebulę.
  • Smażyłam aż cebula się zezłociała.
  • Oprószyłam pieprzem i odstawiłam.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę, gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
  • Jak ziemniaki zmiękły odcedziłam je zachowując ok. szklanki wody z gotowania.
  • Odcedzone ziemniaki oprószyłam mąką ziemniaczaną, przykryłam pokrywką i zostawiłam na 3 minuty aby mąka zrobiła się wilgotna.
  • Potem ziemniaki utłukłam przy użyciu tłuczka.
  • Ugniatałam dolewając powoli wodę aż ziemniaki stały się klejące i zaczęły odchodzić od brzegów garnka.
  • Wyłożyłam ziemniaki na talerz, lekko spłaszczyłam a pośrodku ułożyłam podsmażoną kiełbasę z cebulą.
  • Podałam z ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Biesiekierach

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger