Tak przyrządzone ziemniaki smakują trochę podobnie do moich prażoków, jednak inaczej się je robi.
Fuszer - bardzo sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej.
Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. 
Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. 
Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami.
Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję.
Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam do wypróbowania dania.
Fuszer - danie ziemniaczane z kresów.
- 1000 g ziemniaków
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 duża cebula
 - 100 g wędzonego boczku
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - sól morska
 - 100 g kiełbasy krakowskiej
 
Przygotowanie dania:
- Pokroiłam w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę.
 - Na patelni podsmażyłam boczek a jak wytopił się tłuszcz dodałam kiełbasę i na koniec cebulę.
 - Smażyłam aż cebula się zezłociała.
 - Oprószyłam pieprzem i odstawiłam.
 - Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę, gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
 - Jak ziemniaki zmiękły odcedziłam je zachowując ok. szklanki wody z gotowania.
 - Odcedzone ziemniaki oprószyłam mąką ziemniaczaną, przykryłam pokrywką i zostawiłam na 3 minuty aby mąka zrobiła się wilgotna.
 - Potem ziemniaki utłukłam przy użyciu tłuczka.
 - Ugniatałam dolewając powoli wodę aż ziemniaki stały się klejące i zaczęły odchodzić od brzegów garnka.
 - Wyłożyłam ziemniaki na talerz, lekko spłaszczyłam a pośrodku ułożyłam podsmażoną kiełbasę z cebulą.
 - Podałam z ogórkiem kiszonym.
 
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
| Ruiny zamku w Biesiekierach | 
6 komentarze
Na pewno jest to smaczne danie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, to prawda.
Usuńno bedzie jedzone na weekendzie:D
OdpowiedzUsuńI jak? smakowało?
UsuńDuzo zdrowia z okazji urodzin
OdpowiedzUsuńdziekuje za kazdy wpis :)
Jolu to ja dziękuję, miło mi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.