czwartek, 11 lipca 2019

Pierś z indyka z pikantną papryką

Pieczeń indycza jest aromatyczna, soczysta i bardzo smakowita.
Idealna do obiadu lub do kanapek.
Łatwa w wykonaniu i szybka w znikaniu.
Nadziewana pierś z indyka.


Składniki:

  • ok. 1000 g piersi z indyka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw do drobiu 
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki lub wedle uznania
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 szklanki białego wina


Przygotowanie dania:

  • Mięso umyłam, osuszyłam i nacięłam tak aby powstała kieszeń do nadziewania.
  • Mięso natarłam mieszanką przypraw i włożyłam do lodówki na około godzinę.
  • Papryki umyłam, obrałam i pokroiłam w drobna kosteczkę.
  • Cebulę i czosnek, obrałam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek, cebulę i paprykę.
  • Zeszkliłam wszystkie warzywa, doprawiłam do smaku solą ziołową i papryką ostrą, wlałam ocet i dusiłam pod przykryciem 15 minut, przestudziłam.
  • Mięso nadziałam farszem lekko je upychając, zszyłam bawełnianą nitką.
  • Mięso przełożyłam do naczynia do pieczenia z pokrywką.
  • Podlałam winem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 80 - 90 minut.
  • Zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut.
  • Po upieczeniu pozwoliłam aby mięso odpoczęło 10 minut, potem można kroić.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy w Dzierżąznej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger