sobota, 1 czerwca 2019

Podkarpackie proziaki

Dostałam przepis na proziaki podkarpackie od autora książki "Wielka księga tradycji kulinarnych" Krzysztofa Zielińskiego.
Przepis pochodzi z Podkarpacia ze wsi Urzejowice koło Przeworska.
Proziaki tam pieczone mogą być różnych kształtów jak pisze autor i są przepyszne.
Mięciutkie w środku, przypieczone z wierzchu.
Zrobiłam je w kształcie trójkątów aby były inne niż zawsze.
Można je podawać do sosów, mięs, jako bułki na kanapki, lub zajadać same, wybór zależy od osoby podającej/zjadającej.
Przepis wybrałam do naszego cotygodniowego wspólnego wypiekania na FB czyli Wypiekania na śniadanie.
Polecam i Wam do wypróbowania.
Proziaki z Podkarpacia.


Składniki:
  • 500 ml maślanki lub kwaśnego mleka 
  • 4 żółtka 
  • sól - do smaku 1000 g mąki pszennej - u mnie pszenna T 650 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżeczki cukru - ja dałam trzcinowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie proziaków:
  • Maślankę wlałam do garnka, podgrzałam tylko tyle aby rozpuścić w niej sodę, cukier i sól.
  • Dodałam także żółtka i wymieszałam.
  • Mąkę wsypywałam i mieszałam a potem zagniotłam ciasto tak aby było nie za rzadkie ale i nie za twarde.
  • Jeśli będzie za rzadkie wystarczy dodać mąki a jeśli za twarde trochę podgrzanej maślanki.
  • Ma być miękkie i plastyczne ale nie kleić się do rąk.
  • Z ciasta zrobiłam placek w kształcie prostokąta grubości 1,5 - 2 cm i pocięłam na paski a potem na trójkąty.
  • Można zrobić dla dzieciaczków, wykrawając foremką misie, serduszka czy co tam chcecie albo zrobić w kształcie kółek czy kwadratów.
  • Blachę ułożyłam na palnikach, posmarowałam olejem i rozgrzałam.
  • Ułożyłam prozaiki na blaszce/patelni
  • i smażyłam proziaki ze wszystkich stron aż stały się rumiane.

  • Podałam z gulaszem warzywnym z kurczakiem.
Smacznego.
Przepis kuchni podkarpackiej.
Proziaki wypiekały:
Moje Małe Czarowanie
Lidia Wesołowska zdjęcie z FB
Kolorowy talerz
Dorcia w kuchni
"Podróże małe i duże"
Dwór w Ostrowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger