niedziela, 2 czerwca 2019

Najlepszy brokuł i kalafior zapiekany z serem

Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliwera"Gotuj sprytnie jak Jamie".
Tak podany kalafior w sosie beszamelowo - brokułowym zachwyci wszystkich, nawet największych niejadków.
Danie jest znakomite, polecam.
Kalafior z sosem beszamelowo - brokułowym.


Składniki: 8 porcji

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • 500 ml mleka 2%
  • 500 g brokuła
  • 75 g sera Le Bleu z niebieską pleśnią lub innego ostrego
  • 1000 g kalafiora
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 25 g płatków migdałowych
  • oliwa

Przygotowanie dania:

  • Czosnek obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki i włożyłam do garnka, dodałam masło.
  • Gdy czosnek zaczął pachnieć wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę, potem dolewałam mleka, cały czas mieszając aby powstał kremowy beszamel.
  • Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości.
  • Odcedziłam, zmiksowałam na papkę i dodałam do beszamelu.
  • Jeśli sos będzie za gęsty wystarczy dodać mleka.
  • Doprawiłam do smaku solą i włożyłam połowę sera, mieszałam aż ser się roztopił.
  • Kalafiora umyłam, podzieliłam na różyczki i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  • Na kalafior wylałam brokułowy beszamel i posypałam reszta starego sera.
  • Pieczywo zmiksowałam w malakserze, dodałam listki tymianku oraz migdały i miksowałam pulsacyjnie aż składniki się połączyły.
  • Do posypki dodałam 1 - 2 łyżki oliwy, oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszałam.
  • Mieszanką posypałam całego kalafiora z wierzchu.
  • Piekłam około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół aż danie stało się złociste a kalafior miękki.

Smacznego.
Przepis Jamie Oliwer.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Aleksandrowie Łódzkim

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger